9 d’Octubre de 2010. Dissabte

L’entrada a la ciutat de València del rei Jaume I, tal dia com hui de l’any 1238, esdenvingué en els anys la diada festiva de tots els valencians. Benvinguda siga l’efemèride si, a més de facilitar-nos un dels ponts més esperats, dedicarem només una estoneta a reflexionar sobre el que ens està passant a nosaltres, els valencians.

En els diaris de hui llegirem declaracions de valenciania que, entre altres, signaran l’alcaldessa Barberà, i el president de la Generalitat. Una valenciania la seua que convertix en senyals identitaris del nostre territori «tics» que aborronarien de vergonya qualsevol altra regió, país o comunitat: el victimisme localista i l’histrionisme.

El victimisme és una actitut avorrible que transforma la nostra valentia com a poble en por i en desconfiança; i l’histrionisme és una treatralització absurda que malbarata els sentiments que hauriem de compartir.

Que ens vullguen conduir per eixos camins tant inútils com foscos, no explica la facilitat amb la qual ho aconsegueixen. Si la voluntat de decidir és nostra, si la voluntat de créixer en la esperança és nostra, què ens està passant als valencians?