Dilluns, 2 de març de 2015

 

Ahir diumenge, les falles de l’Agrupació de l’Horta Nord es reuniren a Rocafort perquè enguany la nostra falla La Unió n’ha assumit la presidència.

Les deu falles de pobles de la nostra comarca que formen part de l’Agrupació, como ara Almàssera, Albuixec, Albalat dels Sorells, Foios, Museros, la Pobla de Farnals i Tavernes Blanques, els seus alcaldes i membres de les corporacions visitaren Rocafort i participaren de l’acte que es coneix com l’Encontrà i que la Diputació de València va recolzar institucionalment i formalment a partir de l’any 1992 amb la seua col.laboració econòmica i la seua presència.

Un dia esplèndid amb un sol de justícia, com si la primavera no acceptara el calendari -que no la espera fins el 2o de març- i només atenguera l’escaflit de festa, pólvora i música que els valencians protagonitzem l’1 de març de cada any, passe el que passe.

Sí, ahir va fer caloreta i de la bona. Si més no que ens ho diguen a totes les persones que erem a la plaça Major i a les què en acabant, compartirem un dinar de germanor amb les falles.

Va ser un dia bonic tal i com mereixia el treball de la comissió fallera de La Unió i les ganes de festa de la resta de falles. Hi hagué de de tot el que cal per arrodonir un bon dia faller: bon ambient, emoció, música, pólvora i paella.

Només va faltar una cosa: el valencià en les paraules de la vicepresidenta de la Diputació de València (regidora de l’ajuntamet i nascuda a la nostra terra) i en sobrà un altra: que únicament emprara la nostra llengua i damunt malament, per exclamar «[…] ¡hace caloret!«

Nyàs, coca! Resulta que el valencià, com que no se’l prenen amb el respecte que mereix, poden malparlar-lo públicament sense avergonyír-se’n i damunt fer-ne burla i convertir-la en una espècie de «consigna» per amagar la ximpleria i la torpessa de l’alcadessa de la ciutat de València

Per a les persones que respectem la llengua dels valencians, la parlem o no, ja tenim prou amb els càrrecs públics que estan obligats a conéixer-la i la menyspreen, com ara haver d’aguantar-los les seues bromes de malgust.

Ja n’hi ha prou!